Pierwsza pomoc - Ekspres kolbowy
Nie zawsze problemy z ekspresem kolbowym muszą oznaczać odsyłanie urządzenia do serwisu. W wielu przypadkach możemy zaradzić im samodzielnie, przeprowadzając odpowiednie czynności. Te czynności nazywamy pierwszą pomocą.
W tym artykule dowiesz się, jak zachować się, gdy twój ekspres kolbowy wykazuje niepokojące objawy, a sam proces parzenia kawy staje się kłopotliwy.
Brak ciśnienia
Przyczyna: Przyczyną braku ciśnienia może być źle przygotowana - zbyt grubo zmielona lub za lekko ubita kawa. W ostateczności może to być awaria indykatora ciśnienia lub nieszczelny bojler.
Rozwiązania: Sprawdź prawidłowość działania ekspresu poprzez zastosowanie ślepego sitka. Jeżeli używając ślepego sitka pojawi się ciśnienie, źródłem problemu jest przygotowanie kawy do parzenia.
Przeciekająca kolba
Przyczyna: Powodem może być za duża ilość kawy w kolbie lub podwinięta, zużyta uszczelka.
Rozwiązania: Sprawdź uszczelkę i w razie potrzeby wymień ją. Jeśli nie ma zarzutów do uszczelki, wsyp do kolby mniej kawy niż zwykle.
Kawa wypływa za szybko
Przyczyna: Powodem może być zbyt grubo zmielona kawa lub jej zbyt lekkie ubicie.
Rozwiązania: Należy ustawić drobniejsze zmielenie w młynku lub mocniej ubić kawę tamperem.
Kawa wypływa za wolno
Przyczyna: Być może zbyt mocno ubijasz kawę lub stosujesz za drobny stopień zmielenia kawy.
Rozwiązania: Ustaw grubsze mielenie kawy w młynku lub lżej ubijaj kawę tamperem.
Woda cieknie z dyszy pary wodnej
Przyczyna: Woda może pojawić się w dyszy spieniającej, ponieważ wydostaje się nią para o wysokiej temperaturze. Duża różnica temperatur w magazynach czy na zewnątrz, a temperaturą pokojową może dodatkowo wpływać na występowanie skraplania.
