Pierwsza pomoc - Ekspres automatyczny
Nie zawsze problemy z ekspresem automatycznym muszą oznaczać odsyłanie urządzenia do serwisu. W wielu przypadkach możemy zaradzić im samodzielnie, przeprowadzając odpowiednie czynności. Te czynności nazywamy pierwszą pomocą.
W tym artykule dowiesz się, jak zachować się, gdy twój ekspres automatyczny wykazuje niepokojące objawy, a sam proces parzenia kawy staje się kłopotliwy.
Komunikaty
Zdarza się, że ekspres do kawy ukazuje nam komunikat, który nie jest zgodny z aktualnym stanem rzeczy.
Uzupełnij
Przyczyna: Bardzo często przyczyną jest zablokowanie przepływu przez kamień wapienny. Opcjonalnie problem tkwi w uszkodzeniu lub zakleszczeniu przepływomierza.
Rozwiązania: Przeprowadź dodatkowe odkamienianie, przy użuciu podwójnej dawki środka odkamieniającego.
Nasyp ziarna - ekspres nie mieli kawy
Przyczyna: Powodem może być używanie zbyt wilgotnej kawy, co powoduje oblepienie żaren młynka. Innymi przyczynami mogą okazać się zbyt drobno zmielona kawa, ciało obce znajdujące się w młynku lub w ostateczności uszkodzony młynek.
Rozwiązania: Zmień stopien zmielenia kawy na grubsze. Wykonanie kilku kaw pozwoli ci sprawdzić, czy zachodzi jakaś zmiana.
Opróżnij tackę
Przyczyna: Jeżeli tacka jest już opróżniona, a ekspres nadal pokazuje komunikat, może być to powód niedokładnie wpiętych styków od panelu kontrolnego.
Rozwiązania: Należy sprawdzić styki w ekspresie oraz przy tacce ociekowej. Jeśli są na miejscu, to wystarczy je dokładnie przetrzeć.
Spieniacz
Do najczęstych problemów z ekspresami automatycznymi należą te dotyczące spieniaczy mleka.
Mleko jest za zimne
Przyczyna: Być może korzystasz ze zbyt zimnego mleka lub zimnych filiżanek. W ostateczności powodem może być awaria spieniacza.
Rozwiązania: Spienianie mleka polega na jego napowietrzaniu i podgrzaniu (nie przegrzaniu). Wykorzystaj mleko o temperaturze pokojowej, ważne jest również podgrzanie filiżanki przed przygotowaniem napoju.
Spieniacz ChLAPIE, nie zaciąga lub nie spienia mleka
Przyczyna: Spieniacz mleka może być zanieczyszczony lub źle złożony po demontażu.
Rozwiązania: Spieniacz powinno się rozłożyć na części pierwsze oraz dokładnie umyć. Dodatkowo zastosować zalecane do tego środki (płyny). Należy również sprawdzić czy wężyk jest zanurzony na głębokość około ¾ pojemnika.
Kawa
Problemy z przygotowaniem kawy w ekspresie automatycznym widzimy najwyraźniej i to one najbardziej napędzają nam strachu.
Rozwodnione ciastko kawowe
Przyczyna: Złe ustawienia mocy kawy oraz grubości zmielenia mogą powodować bardzo słabą i rozwodnioną kawę. Dodatkowo problemem może być kawa niskiej jakości.
Rozwiązania: Ustaw grubsze zmielenie kawy oraz zwiększ moc kawy. Ewentualnie zmień swoją kawę.
Kawa kapie
Przyczyna: Swobodny przepływ wody przez ciastko kawowe powoduje zbyt drobno zmielona. Ewentualnie przyczyną może być zakamieniony ekspres lub w ostateczności awaria zaworu.
Rozwiązania: Zmień stopien zmielenia kawy na grubszy. Odkamień ekspres oraz przeprowadź czyszczenie przy pomocy tabletki.
Kawa leci do tacki ociekowej
Przyczyna: Twój ekspres może być zakamieniony. W ostateczności powodem może być awaria zaworu.
Rozwiązania: Przeprowadź proces odkamieniania ekspresu.
Za zimna kawa
Rozwiązania: Podgrzej filiżanki przed przygotowaniem kawy.
Brak możliwości włożenia bloku zaparzającego
Przyczyna: Zablokowanie napędu, poprzez brak konserwacji lub nieprawidłowe wyjęcie.
Rozwiązania: Należy wlać wodę do pojemnika na wodę oraz odpowiednio zamontować pojemnik na fusy. Następnie należy włączyć ekspres bez bloku zaparzającego. Podczas takiego włączenia ekspres powinien sam prawidłowo się nastawić (należy też sprawdzić, czy jednostka zaparzająca jest prawidłowo ułożona). Czerwony przycisk / rączkę na jednostce zaparzania należy przekręcić do końca w lewo, aż się zablokuje.
Ekspres mieli kawę, ale kawa nie leci do filiżanki
Przyczyna: Kamień wapienny blokuje obwód wody.
Rozwiązania: Przeprowadzić odkamienianie oraz czyszczenie tabletką. Dodatkowo sprawdź jednostkę zaparzającą.
