Zbyt miękka woda w ekspresie do kawy
Jakość wody odgrywa znaczącą rolę w procesie parzenia kawy. Woda filtrowana nie zmienia smaku i aromatu kawy oraz zmniejsza ryzyko powstawania kamienia w ekspresie do kawy. Nie powinno zatem dziwić, że coraz częściej sięgamy po sprawdzone rozwiązania, jakimi są dzbanki filtrujące, filtry wody w ekspresie do kawy czy stacje uzdatniania wody. Należy jednak wiedzieć, że zbyt miękka woda również nie jest najlepszym pomysłem.
W przypadku stosowania stacji uzdatniania wody lub filtra zmiękczającego wodę może dojść do zapchania się sitka w module zaparzającym, a efektem tego jest lądowanie kawy w tacce ociekowej.
Rozwiązaniem tej sytuacji jest rezygnacja ze stosowania filtra wody, stosowanie wody niezmiękczonej lub wody źródlanej. Można również ustawić filtr/stację na zmiękczanie na poziom minimalny około 5 stopni niemieckich, gdyż zmiękczanie poniżej tego progu powoduje to, że woda jest zbyt miękka. Ustawienia od 5 stopni i wyżej będą odpowiednie. Stosując stację, należy też zrezygnować z pozostałych opcji filtracji (dzbanek, filtr w ekspresie).
W związku z tym należy wyczyścić dokładnie sitko modułu i wykonać kilka kaw na wodzie bez filtracji, a ekspres powinien zacząć działać prawidłowo.
